Assalamualaikum....
Hai berjumpa lagi..... sedar tak sedar hari ni dah hari yg ke 13 umat Islam berpuasa.....
Hai berjumpa lagi..... sedar tak sedar hari ni dah hari yg ke 13 umat Islam berpuasa.....
Hari ni juga adalah hari jadi ibu saya yang tersayang.... & juga hari tamatnya road tax kereta kembara saya..... hehe... mcm mana lah boleh sampai kat road tax ye.....
Ok lah, project hari ni, nak buat kek.... search lah kat buku resepi, korek lah kazanah ibu kat laci tu.... tak tau mana satu nak cuba.... oh lupa, search jugak kat internet, terjumpalah satu laman web ni.....jintanmanis.com memang salute lah dengan kak Ros, pengasas jintan manis tu... laman web dia memang cantik, makanan yg dimasak pun nampak cantik dan semestinya sedap kan... kak Ros....
So, dalam banyak banyak kek yg Kak Ros buat tu, saya pun cubalah kek coklat dia.... tu je lah resepi kek yg nampak simple, yg saya rasa saya boleh cuba..... Jeng jeng jeng.... baru first time buat kek ni, tak berapa nak confident sangat lah... tapi ikut je lah resepi tu.....
Dan.... akhirnya menjadi jugak kek coklat saya ni.... memanglah tak secantik kek Kak Ros dlm jintan manis tu.... sebab dia buat dengan krim sekali.... tapi untuk basic kek coklat memang ok lah.....
Terima kasih banyak banyak.... ini adalah my first step of baking.... gembira sangat.....
Nak tengok tak kek coklat saya?
Presentation tak berapa cantik.... atas loyang je.... jadilah
Walaupun bateri kamera dah nyawa nyawa ikan, gagahkan jugaklah tangkap gambar kek ni... hehe... pasal nak posting dalam blog.....
Kat bawah ni, saya tulis lagi ye resepi dia... resepi asal boleh cari dalam link di atas tadi.....
Bahan bahannye:-
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 cawan mentega
3/4 cawan gula
1/4 cawan susu segar suam
2 sudu kecil instant coffee yg dicampur dengan 2 sudu besar air panas
1/4 cawan serbuk koko
2 biji telur
beberapa titik esen vanilla
Cara Membuatnya:-
1) Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder & baking soda
2) Pukul mentega dan gula sampai kembang
3) Masukkan tepung yg diayak diatas tadi sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar. Kacau dengan spatula / senduk kayu.
4) Masukkan esen vanilla & instant cofffee, kacau sebati... jgn sampai tercair.
5) Sapu majerin pada loyang, kemudian masukkan adunan dan bakar pada suhu 180cc selama 40 / 50 minit
Kek ni, memang gebu.... tekstur nya lembut..... anak cakap sedap, saya belum rasa lagi sebab puasa.....
Ok, sampai di sini saja.... seronok sangat sebab mission accomplished.....
Bye....
No comments:
Post a Comment