Friday, 19 August 2011

Biskut Kelapa Rama Rama

Assalamualaikum.....

Baru je habis buat biskut.... percubaan pertama.... lepas habis je berbuka tadi, fikir fikir, biskut apa ye yang nak try dulu.... so, cubalah biskut kelapa.....

Oleh kerana, anak pilih acuan rama rama, jadilah biskut ni, biskut kelapa rama rama.... hehe.... itu lah serba sedikit asal usul biskut ni....

Resepi ni, di ambil dari Majalah Wanita, edisi aidilfitri tahun 2003..... wah, mak datuk lamanye.... tapi kan, sebenarnya, resepi lama lah lagi boleh dipercayai tau... sebab, gerenti menjadi punya.....

ok, kita tengok gambar dulu ye...

Amacam, ada nampak bentuk Rama Rama tak?

Biskut yg dah siap di packing


Resepi dia, ada kat bawah ni, tapi saya ubah sikit, sebab resepi asal agak manis......

Bahan-bahan:-

175 gram mentega
150 gram gula kastor
1 biji kuning telur
250 gram tepung gandum
100 gram susu tepung
50 gram tepung jagung
125 gram kelapa kering
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
buah ceri dipotong kecil
& kelapa kering untuk hiasan

Cara Membuatnya:-

1) Campur mentega, telur, gula kastor & esen vanilla, pukul hingga kembang
2) Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri, susu tepung & tepung jagung yg telah disatukan dan diayak bersama baking powder.
3) Masukkan kelapa kering & uli adunan hingga menjadi doh.
4) Terapkan & salutkan dengan kelapa kering & letakkan buah ceri di tengahnya.
5) Bakar dengan suhu 130 darjah Celcius selama 20 minit.

Ok, sampai di sini saja, dah pukul 12 malam dah ni, esok nak bangun sahur pulak.... Oh lupa nak cakap, resepi di atas, boleh menghasilkan lebih kurang 150 biji biskut..... hehe.... siap kira tu.....

No comments:

Post a Comment