Sunday, 25 September 2011

Carrot Cake

Hai, Assalamualaikum......

Berjumpa lagi..... sedar tak sedar, bulan Syawal sudah pun sampai ke penghujung nye ye....
Beberapa hari ni, asyik teringin je nak makan carrot cake.... pusing pusing ke beberapa blog masakan yg famous kat internet tu, terjumpalah resepi carrot cake, yg nampaknye mudah jugak.... boleh cubalah & nampak pun sedap..... link die kat sini.......

Apa lagi, beli lah bahan.... & bila baby dah tidur, mula lah buat project carrot cake ni, bersama-sama assistant saya... aka my sister hehe....

Terima kasih Che Mat Gebu.....minta izin copy resepi ye...

Ok, kite tengok gambar dulu ye....

Susun atas pinggan untuk bagi kat ibu kat tingkat atas

amacam gebu tak...
 
Ok, kita tengok resepi ye... kalau nak resepi yg asal boleh masuk kat link di atas.... yg ni bukan 100% ikut, pasal ada beberapa bahan yg tak de....

Bahan-bahannya:-

1 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh garam halus
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis  (tadi tak letak, pasal tak jumpa kat kedai)

(bahan-bahan di atas tadi disatukan dan di ayak ye)

2 biji telur gred A  (telur saya guna tadi, tak taulah apa gred... hehe...)
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula halus  (saya guna gula castor.... cukup halus ke?)
1 1/4 cawan parutan lobak merah
1/2 cawan nenas dalam tin... cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut  (yg ni pun tak jumpa kat kedai)... hmmm hampeh....

Bahan-bahan Cream Cheese toping:-

100 g mentega
124 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, di ayak

Cara membuatnya:-

1) Panaskan oven pada suhu 180 cc, & sapu loyang dengan mentega, ketepikan.
2) telur, minyak jagung & gula tadi masukkan ke dalam mixer, kacau rata hingga sebati & gula hancur (lebih kurang 5 minit) kemudian, masukkan bahan bahan yg telah di ayak tadi, dan gaul hingga sebati.
3) Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering & kacang walnut, gaul rata... kemudian tuang dalam loyang pembakar... dan bakar selama 50 minit atau sehingga masak.
4) Sejukkan kek tadi, sebelum di sapu dengan cream cheese.

Cara membuat cream cheese:-

Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, basukkan gula aising & esen vanilla... terus putar sampai gebu & halus.


Ok sampai di sini saja.... hasilnya agak memuaskan.... boleh di cuba.... Terima kasih Mat Gebu.... pengasas Dapur Tanpa Sempadan.....

No comments:

Post a Comment