Saturday, 15 October 2011

Kek Pelangi Di Malam Hari.....

Tik.. tik... tik... bunyi hujan di atas genting
Lihat ke atas, indahnya sang pelangi
Hari ini, aku ada misi yang sangat penting
Misi apa yg penting sangat tu, apa lagi, buat kek pelangi.. lah
di malam hari.... hehe.....mimpi apa?


Assalamualaikum.... & selamat malam semua.... hari ni, hari Sabtu.... off day.... jadi, kat kepala tu, mulalah berangan, apa projek nak buat ye... hari ni....mulalah kerobek, kotak harta karun... aka stok barang masak.... hhmm... nampaknya, tak banyak bahanlah yg ada.....

Carilah respi kat internet.... klik sana klik sini, cari resepi yg sesuai, akhirnya jumpalah resepi Kek Marble (nama asalnya) dari siapa lagi, kalau bukan my favourite chef.... Che Mat Gebu...resepi asal dia boleh klik kat sini ye...

Macam biasa ada sesetengah bahan tu yg saya tak de.... jadi saya skip lah ye... nama pun saya tukar ikut suka hati je.... ok kita tengok gambar dulu ye....

Dalam Oven....


Anak-anak pun tolong sama.... suruh diaorang pilih warna... yang abang.. Ammar, pilih warna kuning... yg adik... Ameer, pilih warna purple... uminye pulak pilih warna merah.... jadi lah colourful yg caca merba... tak matching gitu... hehe....

Adunan ni, dapatlah 2 loyang... pasal loyang kecik... lama jugak menunggu kek ni masak... dekat 1 jam jugaklah... sampai mengantuk bebudak tu tunggu.... last sekali dah masak dah.... aik... tengok tengok... dua dua dah tidur.... tengok jam dah dekat pukul 11 mlm dah...apalah umi ni... masak kek malam-malam buta....

Sebenarnya, umi tunggu baby Ely tidur dulu... baru boleh buat projek kek... hehe.....
Wah... panjang nye cerita... ok, kita tengok resepi dulu ye.... terima kasih Che Mat, saya copy & paste ye....

Sumber Asal: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate  (tak de bahan nie)
250 g gula halus
30 g gliserin*  (pun tak de)
20 ml air*(*disatukan) 
1 1/2 camca teh coklat emulco  (saya ganti pewarna kuning)
1 camca teh strawberry emulco (saya ganti pewarna purple)
1 /2 camca teh rose essence (saya ganti pewarna merah)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
  4. Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.

Kek yg dah siap....

Ammar... Ameer... bangun, kek dah siap.... dengan mamai mamai, diaorgn pun bangun.... makan kek yg dah siap potong.... tanya, sedap ke... sedap..... cantik tak... cantik....betul ke... ataupun ngantuk punya pasal.... hehe... mimpi makan kek.... lepas makan tidur balik.... hmmm... sayang umi.....

Kek loyang yg ke 2

Ok.... mission accomplished.... harap-harap lepas ni bolehlah try lagi resepi yg lagi canggih.... terima kasih jugak kepada semua blogger yg sudi berkongsi resepi mereka yang mervelous tu.... Selamat malam.... 



No comments:

Post a Comment